Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Ο Ρομποτοφοίνικας-έκτρωμα στη παραλία των Σεληνίων
Όπου η τεχνολογία λεηλατεί την ηθική η Σαλαμίνα βρίσκει τον εαυτό της


κ. Δήμαρχε,
έχουμε λάβει πολλά email κατοίκων των Σεληνίων σχετικά με τον ρομποτοφοίνικα  που βρίσκεται στη παραλία των Σεληνίων. 

Τον Ιούνιο του 2009 είχε τοποθετηθεί από την τότε Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Αμπελακίων ένας ρομποτοφοίνικας στην παραλία των Σεληνίων  δίπλα στη μοναδική πλαζ που διαθέτουν τα Σελήνια και δίπλα στις ταβέρνες!!!

Ποτέ δεν έγινε κατανοητή η σκοπιμότητα αυτής της προμήθειας, πολύ δε περισσότερο η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου  για την τοποθέτηση του. 

Λειτούργησε δε για περίπου δύο μήνες και από τότε είναι εκτός λειτουργίας και δεν εξυπηρετεί εδώ και τέσσερα χρόνια  κανένα σκοπό και καμία χρησιμότητα. 

Είναι ένα ακαλαίσθητο, κακόγουστο και άχρηστο ογκώδες αντικείμενο στο πλέον πολυσύχναστο κομμάτι των Σεληνίων. 

Παρακαλούμε να δείτε το πρόβλημα και αν είναι δυνατό και εφικτό να απομακρυνθεί.

Προς ενημέρωση σας αναδημοσιεύουμε σχετική ανάρτηση του salamina press:Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009


ΡΟΜΠΟΤΟΦΟΙΝΙΚΕΣ

Όπου η τεχνολογία λεηλατεί την ηθική
η Σαλαμίνα βρίσκει τον εαυτό της

Μετά το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Πειραιά, οι οποίοι προμηθεύτηκαν αρκετούς ρομποτοφοίνικες με διαδικασίες όχι και τόσο διαφανείς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, ήταν καιρός να φτάσει και στη Σαλαμίνα η τεχνολογική εφεύρεση της εταιρίας Soukos Robots S.A.

Ακτή Σεληνίων

Οι ρομποτοφοίνικες, τεχνολογικά εκτρώματα όπως φαίνονται στη φωτογραφία, είναι κατακόρυφες σωλήνες που συνδυάζουν το ρομπότ, το φοίνικα και τον σκουπιδοτενεκέ και παρουσιάζονται ως εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης των απορριμμάτων και μάλιστα με οικολογικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την εταιρία, τα σκουπίδια μένουν αρκετές μέρες στο κάδο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τα συμπιέζει, να τους αφαιρεί τη δυσοσμία λόγω των υγρών που εκκρίνει και γενικότερα να εξοικονομεί πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. 
1. Η πρακτική της ανακύκλωσης δε προωθείται μέσα από αυτές τις τεχνικές αφού τα απορρίμματα καταλήγουν σε καύση, μέθοδο όχι και τόσο φιλική για το περιβάλλον. 
2. Όλη η φιλοσοφία του ρομποτοφοίνικα είναι αποκομμένη από την περιβαλλοντική κουλτούρα μιας και η χρησιμοποίηση του περιέχει τεχνικές εξειδικεύσεις που είναι απωθητικές για τη πλειοψηφία του κόσμου που θέλει να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια του, απλά και γρήγορα. 
3. Το κόστος του είναι υπέρογκο για τη λειτουργία που επιτελεί και εξαντλείται σε μια πολιτική του εντυπωσιασμού την ίδια στιγμή που τα προβλήματα του νησιού δε δικαιολογούν σπατάλες από δήμους, σχεδόν χρεωκοπημένους. (Οι 10 παρόμοιοι κάδοι στο Δήμο Πειραιά κόστισαν 950.000€). 
4. Όμως, το συγκλονιστικότερο όλων είναι η κάμερα που λειτουργεί στη κορυφή του ρομποτοφοίνικα και ελέγχει τις κινήσεις σου. Τα δεδομένα που συλλέγει, μάλιστα, θα επεξεργάζονται στην έδρα της εταιρίας, στη Λάρισα. Η εκνομία σε όλο της το μεγαλείο.

Πλατεία Ηρώων/ Αμπελάκι

Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Η εταιρία είναι εξειδικευμένη στη παραγωγή πολεμικών εξοπλισμών, συσκευών συμβατικού και βιολογικού πολέμου, ρομπότ μαχών και αντιτρομοκρατίας. Η συνεργασία εξάλλου της Soukos Robots S.A. με το Αμερικανικό Πεντάγωνο είναι αγαστή αφού αποτελεί σημαντικό προμηθευτή του αμερικανικού στρατού. Βεβαίως, και οι σχέσεις της με την ελληνική πολεμική πραγματικότητα είναι άριστη (Ένοπλες Δυνάμεις, ΥΠΕΝ, ΠΝ, ΓΕΕΘΑ, ΥΔΤ).

Ας ελπίσουμε πως η επιλογή του Δήμου Αμπελακίων για τη χρησιμοποίηση τέτοιων κάδων είναι απλά αφελής και δε κρύβει σκοπιμότητα.

Κι ας σταματήσει εδώ ακριβώς.

από www.periodikobakilos.blogspot.com