Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Αγορά οικοπέδου για ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου στα Σελήνια!

Photo Ιωάννης Σγουρομύτης  (δημοτικό σχολείο Σεληνίων)

Πέντε ολόκληρες ώρες χρειάστηκε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας για να αποφασίσει ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ!!! τελικά, την αγορά οικοπέδου για ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου στα Σελήνια. 
Μια συνεδρίαση που τα είχε όλα!!! και τα είδαμε όλα!!! Ένα καλοστημένο θέατρο του παραλόγου. Με πρωταγωνιστές αυτούς που διεκδικούν να αναλάβουν την τύχη και το μέλλον του τόπου μας. Οφείλουμε όμως να τους αναγνωρίσουμε ότι είχαν μάθει πολύ καλά τον ρόλο τους. Οφείλουμε ακόμα να αναγνωρίσουμε την πολύ καλή δουλειά του σκηνοθέτη της θεατρικής παράστασης.
Τέλος καλό όμως !!! όλα καλά!!! Ο Δήμος θα αγοράσει το οικόπεδο του κ. Χάρη Μαντούβαλου αντί του ποσού των 150.000 ευρώ (που θα καταβληθεί σε τρεις ισόποσες ετήσιες δόσεις) και τα  Σελήνια θα αποκτήσουν ένα νέο, σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο.
Να επισημάνουμε ότι η αγορά οικοπέδου και η ανέγερση νέου σχολείου ήταν πάγιο αίτημα των δασκάλων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
Για την ιστορία... παραθέτουμε:
.ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων
.την πολυσυζητημένη απάντηση στην Βουλή του Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη
.την απάντηση του  Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στον Βουλευτή Γρ. Νιώτη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜOTIKOY ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕΛΗΝΙΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΔΗΜOTIKOY ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΕΛΗΝΙΩΝ
Νίκης 2 Σελήνια, 189 02 - Σαλαμίνα
6939 191 777 - 210 4671630

Η πόλη μας ήταν ένας μικρός παραθεριστικός οικισμός ο οποίος τα τελευταία χρόνια, με την ραγδαία μετακίνηση του πληθυσμού που παρατηρήθηκε, μετατράπηκε σε κέντρο μόνιμης κατοικίας.
Με τον ίδιο ραγδαίο ρυθμό, αυξήθηκε και ο αριθμός των παιδιών και των μαθητών και η ανάγκη για ένα σύγχρονο, ασφαλές και πλήρως εξοπλισμένο σχολείο έχει γίνει από χρόνια επιτακτική.
Το δημοτικό σχολείο Σεληνίων στεγάζεται σ’ ένα ακατάλληλο ως προς την θέση και την χωρητικότητά του κτίριο που κατασκευάστηκε το 1985 για να λειτουργήσει ως 3θέσιο δημοτικό σχολείο. Εδώ και αρκετά χρόνια στο σχολείο λειτουργούν 7 τμήματα. Για να καλυφθούν λοιπόν οι ανάγκες που προέκυψαν από την αύξηση του πληθυσμού των μαθητών, τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε χώρους που προορίζονταν για κοινόχρηστοι (αποθήκες κλπ) και οι οποίοι μετατράπηκαν όπως-όπως σε αυτοσχέδιες αίθουσες διδασκαλίας.
Η σημερινή εικόνα του σχολείου είναι η εξής:
Παιδιά στριμωγμένα σε αίθουσες ακατάλληλες (αποθήκες και κοινόχρηστους χώρους), χώροι υγιεινής (τουαλέτες και βρύσες) που δεν πληρούν προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής με αποτέλεσμα να συζητείται ακόμη και η κατάργησή τους κατά την περίοδο έξαρσης της Η1Ν1 και παντελής έλλειψη χώρων απαραίτητων για τη σωστή εκπαίδευση και διαβίωση των παιδιών μας όπως αναρρωτήριο, βιβλιοθήκη, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος φαγητού, υπόστεγο γυμναστικής, εργαστήρια φυσικών επιστημών, πληροφορικής κλπ.
Δε δεχόμαστε τα δικά μας παιδιά, στα Σελήνια, να αντιμετωπίζονται με τέτοια αντίληψη υποβάθμισης. Διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά τους, έναν χώρο δικό τους που θα τους παρέχει την ασφάλεια και τον σεβασμό που τους αξίζει. Το αυτονόητο δικαίωμα τους να αντιμετωπίζονται ΙΣΟΤΙΜΑ από τη πολιτεία και τους φορείς.
Είναι υποχρέωση όλων μας να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα «σχολειό» που διευρύνει τους ορίζοντές τους, που διαμορφώνει την αισθητική τους, που τους δίνει ευκαιρία να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, που αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.
Είναι ντροπή να απαξιώνουμε, την πιο ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας, τα παιδιά, εγκλωβίζοντάς τα σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους, χωρίς διεξόδους δημιουργικής ενασχόλησης και αθλητικής δραστηριότητας. Η βία και η παραβατική συμπεριφορά που γιγαντώνεται και μας τρομάζει είναι αποτέλεσμα της δικής μας αδιαφορίας.
Σχολεία δεύτερης κατηγορίας παράγουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τα παιδιά των Σεληνίων ΔΕΝ είναι παιδιά δεύτερης κατηγορίας.
Είναι υποχρέωση και ευθύνη μας να παρέχουμε στα παιδιά μας ευκαιρίες, όραμα, μέλλον.
Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Σεληνίων σε ανοιχτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 27/05/2010 στο χώρο του σχολείου με συμμετοχή γονέων, πολιτών και δασκάλων αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:
   - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ – ΣΥΓΧΡΟΝΟ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ κτίριο σχολείου, σε νέο χώρο, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που έχει θεσπίσει η πολιτεία , ικανό να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του σήμερα αλλά και να ανταπεξέλθει στις όποιες ανάγκες του μέλλοντος, που θα διευκολύνει το έργο των δασκάλων μας, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των παιδιών μας, θα αναβαθμίσει τον τόπο μας.
   - ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ τη λύση που προτείνει η δημοτική αρχή, δηλαδή τη προσθήκη και την επισκευή του ήδη υπάρχοντος ακατάλληλου κτιρίου, μια λύση που προκρίθηκε πριν από χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα της τότε εποχής, και τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την σημερινή πραγματικότητα.
   - ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να ξοδευτούν 2.600.000€ για λύσεις «μπαλώματα» στο υπάρχον ακατάλληλο κτίριο.
Θεωρούμε βέβαιο πως θα συμμεριστείτε την αγωνία και τους προβληματισμούς μας και θα το αποδείξετε με το ενδιαφέρον και τις ενέργειες σας.

Με τιμή,
Οι γονείς, η σχολική κοινότητα, οι πολίτες των Σεληνίων

ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ 425 ΑΤΟΜΑ & ΦΟΡΕΙΣ
Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων):Όσον αφορά τώρα το σχολείο στα Σελήνια θα πω ότι εδώ είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, ακόμα πιο μεγάλα τα λάθη που έγιναν. Θα σας πω, λοιπόν, πάρα πολύ γρήγορα ότι εδώ η προγραμματική σύμβαση  ξεκινάει από το 2001. Τον Οκτώβριο του 2005, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΚ, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Αμπελακίων, με όριο χρηματοδότησης το ποσό των 986.000 ευρώ. Το έργο δεν προχώρησε και τον Απρίλιο του 2007, από την τότε νέα δημοτική αρχή υποβλήθηκε νέα πρόταση που ανέβαζε τη δαπάνη στο 1,6 εκατομμύριο ευρώ. Σημειώνω ότι ζητείται 1,6 εκατομμύριο ευρώ για διακόσια τετραγωνικά μέτρα κτηρίου. Δηλαδή 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Καταλαβαίνετε τι σχεδιασμούς έχουν κάνει.
Έκτοτε, ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΟΣΚ ΑΕ, όπως και του δημοτικού συμβουλίου Αμπελακίων, σχετικές με την προγραμματική σύμβαση. Πλην, όμως, μόλις το Μάιο του 2010 ο Δήμος Αμπελακίων υπέβαλε στον ΟΣΚ την οριστική μελέτη κατασκευής των τεσσάρων νέων αιθουσών και επισκευής του υφισταμένου κτηρίου και ζήτησε την έγκριση χρηματοδότησης του έργου συνολικού ύψους 2,6 εκατομμύρια ευρώ.
Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με έγγραφό του ο ΟΣΚ προς το Δήμο Αμπελακίων διατυπώνει παρατηρήσεις και ελλείψεις που αφορούν την αρχιτεκτονική μελέτη. Παράλληλα στις 10-9-2010 ο Δήμος Αμπελακίων διαβίβασε στον ΟΣΚ τη μελέτη συστήματος γεωθερμικής εγκατάστασης, το έργο της οποίας ολοκλήρωσε πρόσφατα ο ΟΣΚ.
Το έργο της κατασκευής των τεσσάρων νέων αιθουσών στο δημοτικό σχολείο Σεληνίων, παράλληλα με την επισκευή του υφιστάμενου κτηρίου του δημοτικού σχολείου του ΟΣΚ, θα εξεταστεί από τον ΟΣΚ με βάση τις τρέχουσες οικονομικές δυνατότητες και με βάση ένα ρεαλιστικό προϋπολογισμό, παρά πολύ γρήγορα τις επόμενες ημέρες. Είναι στις απόλυτες προτεραιότητες.
Επειδή ακριβώς οι ελλείψεις είναι υπαρκτές στην περιοχή και σωστά τις τονίσατε, έχει εγκριθεί, από τις 8-4-2010, ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΚ, πίστωση 339.000 ευρώ για την αναβάθμιση τεσσάρων σχολικών μονάδων του Δήμου Αμπελακίων Σαλαμίνος και αφορούν τα σχολικά συγκροτήματα των Σεληνίων, Καματερού, Φοίνικα και το Γυμνάσιο-Λύκειο Αμπελακίων. Ο προϋπολογισμός, όπως είπα, είναι 339.000 ευρώ και έχει γίνει και η σχετική προγραμματική σύμβαση.
Συνεπώς υπάρχει  μέριμνα για την περιοχή. Πάντοτε είναι στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων, όπως είπαμε. Και ειδικότερα για τα δύο σχολεία, ελπίζουμε πολύ γρήγορα και με τη νέα δημοτική αρχή να έχουμε τη δυνατότητα, να έχουμε τις καλύτερες των εξελίξεων, αγαπητέ συνάδελφε, και στην επόμενη ερώτησή σας να ανακοινώσουμε πλέον τις οριστικές λύσεις.
Ευχαριστώ πολύ.Απάντηση Υφ. Γιάννη Μαγκριώτη στην ερώτηση του Βουλευτή Γρηγόρη Νιώτη σχετικά με την Προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Σεληνίων στον τ. Δήμο Αμπελακίων Σαλαμίνας
 Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΣΚ Α.Ε. παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή, τα εξής:

Η προσθήκη τεσσάρων αιθουσών  στο υφιστάμενο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Σεληνίων, εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΟΣΚ, με  Προγραμματική Σύμβαση το Σεπτέμβριο του 2001. Το έργο δεν προχώρησε και τον Οκτώβριο του 2005 ο ΟΣΚ ενέκρινε την αλλαγή  του τίτλου του έργου, στο οποίο συμπεριλήφθηκε και η επισκευή-ενίσχυση των υφιστάμενων  κτιρίων, και τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ποσού 1.232.602 Ευρώ, από το οποίο θα χρηματοδοτήσει το Δήμο με 986.082 Ευρώ, με χρόνο ισχύος 1,5 έτος περίπου.
Το έργο και πάλι δεν ξεκίνησε ούτε αυτή τη φορά και το Νοέμβριο του 2008 ο προϋπολογισμός μετά από πρόταση του Δήμου, αυξήθηκε στα 1.600.000 Ευρώ.
Το Μάιο του 2010 υποβλήθηκαν στον ΟΣΚ από το Δήμο Αμπελακίων οι οριστικές μελέτες και ζητήθηκε η έγκριση χρηματοδότησης συνολικού ποσού 2.601.348 Ευρώ.
Στο μεταξύ όπως πληροφορηθήκαμε, προέκυψαν αντιρρήσεις στην τοπική κοινωνία και σε φορείς ως προς την προσθήκη αιθουσών στο υφιστάμενο κτίριο και ζητήθηκε η κατασκευή νέου Σχολείου.
Μετά από τα παραπάνω και στο πλαίσιο της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ο ΟΣΚ θα εξετάσει την δυνατότητα για τη χρηματοδότηση των έργων.

                                                                                            
                                                                                                       Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Εσωτ.Διανομή