Σάββατο, 11 Μαΐου 2013

Έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού ΣυμβουλίουΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                                                        11 Μαΐου 2013

Ο Δήμος Σαλαμίνας καλεί τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού μας στην έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13- 5-2013 στην αίθουσα « Δημ. Μπόγρη» και ώρα 18.00μμ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τους άμεσους κινδύνους από τον επικείμενο αποκλεισμό της Σαλαμίνας από την Τρίτη 14-5-2013.

Συγκεκριμένα  το τελευταίο χρονικό διάστημα  βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα η διένεξη μεταξύ του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των πλοιοκτητών των Κοινοπραξιών των Ε/Γ-Ο/Γ  σκαφών της Σαλαμίνας σχετικά με την εφαρμογή της 2009/20 Οδηγίας της Ε.Κ  και του 6/2012 Προεδρικού Διατάγματος.

Οι  Κοινοπραξίες της Σαλαμίνας θεώρησαν ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις αφορούν τα ασφάλιστρα των ποντοπόρων πλοίων και όχι τα πλοία που κινούνται ενός λιμένος, όπως τα Ferry-boats ιδιοκτησίας τους ,και τα οποία κατά την άποψη τους είναι επαρκώς ασφαλισμένα 
.
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί η   μετακύλιση του βάρους των επιπλέον ασφαλίστρων στο δοκιμαζόμενο οικονομικά επιβατικό κοινό ,με την αύξηση τιμών των εισιτήριων,  προσέφυγαν  στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένετε η έκδοση αποφάσεως επί της ήδη συζητηθείσης αίτησης αναστολής.

Πλην όμως ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας χωρίς να αναμένει την έκδοση της δικαστικής αποφάσεως με μονομερή ενέργειά του απαιτεί  από 13/5/2013 την άμεση εφαρμογή της  Οδηγίας και σε περίπτωση μη συμμορφώσεως απειλεί με άμεση αποδρομολόγηση του συνόλου των σκαφών των γραμμών Σαλαμίνας –Περάματος και Φανερωμένης-Μεγαρικής Ακτής .

Ο Δήμος Σαλαμίνας θεώρει ως αποκλειστικούς υπεύθυνους όλης αυτής της δυσμενούς εξέλιξης, τον  Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τους  αρμόδιους  τεχνοκράτες του Υπουργείου του, οι οποίοι δεν μπόρεσαν όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε (διάστημα συνεχών διαπραγματεύσεων) να δώσουν ενδιάμεση και αξιόπιστη λύση στον «προ των πυλών» αποκλεισμό του νησιού μας .

Στις κρίσιμες αυτές ώρες για το νησί μας ο Δήμος  Σαλαμίνας θεωρεί ότι κυρίαρχο στοιχείο στις αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας δεν πρέπει να είναι το ύψος των ασφαλίστρων [τα οποία κάλλιστα μπορεί να ρυθμίσει η αναμενομένη δικαστική απόφαση ] αλλά η εξασφάλιση της συνέχειας της  κοινωνικής και οικονομικής ζωής των κατοίκων του νησιού μας για τους επόμενους μήνες εν όψει μάλιστα  και της θερινής περιόδου .

Παράλληλα πιστεύουμε ότι κανένα ασφάλιστρο, οιουδήποτε ύψους  δεν θα μπορέσει να αποτρέψει  οποιοδήποτε απευκταίο αλλά δυστυχώς ενδεχόμενο  αρνητικής εξέλιξης περιστατικό, [όπως πχ σε θέματα διακομιδής ασθενών] όταν έχει διαταραχθεί η πλήρης και ομαλή εκτέλεση δρομολογίων .

Τέλος τονίζουμε ότι έστω και αυτή την ύστατη ώρα ο κος Υπουργός αντί να κινδυνεύει να γίνει ο ίδιος προσωπικά υπεύθυνος δυσμενών γεγονότων θα ιεραρχήσει το κοινωνικό συμφέρον ( κάτι που έκανε και στο παρελθόν) και θα δώσει αξιόπιστη, λειτουργική και ασφαλή λύση, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Σ τ Ε ,στο νησί μας.

 Ως τότε ελπίζουμε η καθημερινότητα να συνεχίσει να έχει ομαλούς ρυθμούς.     

                                                                                                Ο
 Δήμαρχος Σαλαμίνας
                                             Γιάννης Τσαβαρής