Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Πρωτιά της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις.


Την πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ των 17 κρατών της ευρωζώνης (αλλά και της Πολωνίας, της Αγγλίας, της Σουηδίας) στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων καταγράφει το EuroPlusMonitor (άνοιξη 2013) που συντάσσουν από κοινού το Lisbon Council και η Berenberg Bank.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τα δημοσιονομικά, τη σχέση εξαγωγών-εισαγωγών αλλά και το εργατικό κόστος.

Ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στη 13η θέση και κάτω από τον μέσο όρο των «17». Μάλιστα επισημαίνεται σχετικά πως η χώρα πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε μεταρρυθμίσεις.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται για την Ιταλία η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, καλύπτει το χαμένο έδαφος και καταλαμβάνει την όγδοη θέση.

Όπως αναφέρεται στο EuroPlusMonitor η ευρωζώνη βρίσκεται στον σωστό δρόμο και αν τα κράτη μέλη συνεχίσουν την ίδια πορεία η κρίση του ευρώ θα αποτελεί σε μεγάλο βαθμό παρελθόν έως τα τέλη του 2013.

Αναφέρει ακόμη ότι οι ισχυρές χώρες και η ΕΚΤ πρέπει να είναι έτοιμες ώστε να συνδράμουν τα αδύναμα κράτη εφόσον απαιτηθεί.