Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

ΣΑΛΑΜΙΝΑ: ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ


Απολογισμός 2012 για νησιά από την Περιφέρεια

«Η Περιφέρεια Αττικής «αιχμή του δόρατος» για το αυτοδιοικητικό κίνημα και «ατμομηχανή της ανάπτυξης» για τη μισή Ελλάδα».  
O Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, μιλώντας χθες στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον απολογισμό, ως ειδικός αγορητής της πλειοψηφίας, είπε, μεταξύ άλλων τα εξής:
 
Κάθε απολογισμός είναι κορυφαία στιγμή για κάθε συλλογικότητα και κάθε θεσμική έκφραση. Πριν δύο χρόνια που ξεκινήσαμε, εδώ, δεσμευτήκαμε «με έργο να πάμε μπροστά» και πιστεύω ότι το τηρήσαμε, ανταποκριθήκαμε.
 
Υπάρχει ένα σημαντικό έργο σε εκτέλεση, παντού.  Έρχεται ένα ακόμα πιο πλούσιο έργο, είναι προγραμματισμένο και δίνονται καθημερινές μάχες… εμπροσθοφυλακής για να «τρέξει», με μεγάλα εμπόδια γραφειοκρατικά και άλλα.

Μίλησε ο Περιφερειάρχης για το συνολικό και τη γενικότερη πορεία και το πολυσήμαντο έργο που γίνεται.

Επισημαίνω και εγώ ότι στα Νησιά, για πρώτη φορά, γίνεται μια διαφορετική προσπάθεια, με σχέδιο, συνέργειες και ουσιαστική συμβολή στην αναπτυξιακή προοπτική που πρέπει να έχουν αυτές οι μικρές πατρίδες, που εγώ ονομάζω «Μπαλκόνι της Αττικής»…

Θα μου επιτρέψετε να παρουσιάσω τα βασικά στοιχεία του απολογισμού αυτού και στη συνέχεια να μοιραστώ μαζί σας κάποιες γενικότερες σκέψεις και εκτιμήσεις για τη δράση, το έργο και τη στρατηγική της Περιφερειακής αρχής:

Δώσαμε βάση στις υποδομές.  Αυτές λείπουν από τα Νησιά μας, μετά από τόσα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και εκεί επικεντρωθήκαμε, ακολουθώντας πιστά το πρόγραμμα που είχαμε προεκλογικά προαναγγείλει και το οποίο είναι… ευαγγέλιο για εμάς: Παρεμβάσεις ανά νησί:
 
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
•Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στην κεντρική Σαλαμίνα, προϋπολογισμού 10.600.000 ευρώ. (Δημοπρατήθηκε).
•Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στα Παλούκια, προϋπολογισμού 7.300.000 ευρώ. (Δημοπρατήθηκε).
•Κατασκευή συλλεκτήρων ομβρίων στην Φανερωμένη, προϋπολογισμού 1.940.000 ευρώ. (Δημοπρατήθηκε).
•Επέκταση φωτισμού στον οδικό άξονα Φανερωμένης- Πορθμείο, προϋπολογισμού 730.000 ευρώ. (Ξεκινάει η εκτέλεση)

ΑΙΓΙΝΑ
•Υποθαλάσσιος αγωγός σύνδεσης της Αίγινας με τη Σαλαμίνα.
Μετά από δεκάδες συσκέψεις, υπό τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη και συντονισμένες προσπάθειες, η προμελέτη για το έργο ενεκρίθη από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών Επίκειται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας - Δήμου Αίγινας για την χρηματοδότηση (27.000.000 ευρώ) και κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου, το οποίο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας του νερού στο μεγάλο αυτό τουριστικό νησί.
•Κατασκευή του Βόρειου τμήματος του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και της κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης της Αίγινας.
Το έργο -6.300.000 ευρώ- αφορά την κατασκευή του Βόρειου τμήματος του εξωτερικού δικτύου του νησιού της Αίγινας που θα καλύπτει όλες τις περιοχές  αυτού, με κατασκευή των αγωγών του δικτύου από αγωγούς πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς. (Εκτελείται).
•Μελέτη και κατασκευή αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Αίγινας.
Εντάξαμε το έργο (υποέργα: μελέτη και κατασκευή) ύψους 13.680.000 ευρώ στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Δημοπρατήσαμε τη μελέτη, απαραίτητη προϋπόθεση για να κατασκευαστεί το έργο. Πρόκειται για ένα έργο ουσιαστικής υποδομής για την Αίγινα που θα συμβάλλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα δώσει την ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού. (Ανατίθεται  η μελέτη).
•Κατεπείγουσες εργασίες προστασίας του πρώτου Ελληνικού Βουλευτηρίου Αίγινας (Ι. Μητρόπολη), προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, για τη διάσωση ενός ιστορικού μνημείου της νεώτερης Ελλάδας που κινδυνεύει.  (Έγινε η μελέτη - Δημοπρατείται το έργο).
•Σύνταξη κτηματολογίου για το έργο «βελτίωση επαρχιακών οδών Αίγινα - Κυψέλη  - Βαθύ - Βαγία-Μεσαγρός - Τούρλος», προϋπολογισμού 640.000 ευρώ, για να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις κατασκευής ενός σημαντικού έργου για την ασφάλεια των πολιτών και την τουριστική ανάπτυξη. (Τελείωσε).
 
ΑΓΚΙΣΤΡΙ
•Έγινε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο και κατατέθηκε πρόταση χρηματοδότησης 10 εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Αγκίστρι - Πράσινο Νησί» με 11 δράσεις και έργα (Βιολογικός καθαρισμός, ενεργειακή αυτονομία κ.λ.π.).
•Χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αττικής η προμήθεια δύο μονάδων αφαλάτωσης. (Δημοπρατήθηκε)
 
ΠΟΡΟΣ
•Μονάδα Βιολογικού καθαρισμού Πόρου - Γαλατά. Βελτίωση λειτουργίας, αντλιοστασίων, αποχετευτικού δικτύου και εργασίες συντήρησης προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, για την προστασία της υγείας των πολιτών. (Δημοπρατείται).
•Αποκατάσταση βλαβών κρηπιδωμάτων νέου λιμένα Πόρου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. (Ξεκινάει η εκτέλεση του έργου).
•Ανάπλαση της παραλίας της Πούντας στον Πόρο, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. (Δημοπρατείται).
 
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ
Το έργο οδοποιίας Δρυόπης - Γαλατά, προϋπολογισμού 34 εκατομμυρίων ευρώ, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Με το έργο αυτό εξυπηρετείται καλύτερα η ασφαλής προσβασιμότητα προς Γαλατά και Πόρο και ενισχύεται η τουριστική κίνηση, την ώρα που η ακτοπλοϊα στον Αργοσαρωνικό βουλιάζει. (Δημοπρατήθηκε).
•Ολοκλήρωση λιμνοδεξαμενής Καρατζά Τροιζηνίας, 1.500.000 ευρώ. Πλέον  ολόκληρη η περιοχή Τροιζηνίας θα έχει για πρώτη φορά επιπλέον 400.000 κυβικά νερού για την εξυπηρέτηση των πολιτών. (Τελείωσε).
•Ανάπλαση της παραλίας Γαλατά, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ. (Εκτελείται.)
•Βελτίωση - συντήρηση οδού Επιδαύρου - κόμβου Καλλονής, προϋπολογισμού 620.000 ευρώ. (Ξεκίνησε)
 
ΥΔΡΑ
•Μελέτη και κατασκευή αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Ύδρας.
Εντάξαμε το έργο ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ (υποέργα: μελέτη και κατασκευή) στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Πρόκειται για έργο πνοής που λύνει το μείζον πρόβλημα της Ύδρας και η επιτυχής κατάληξή του ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη του νησιού. (Τελειώνει η μελέτη).
•Κατασκευή γηπέδου Ύδρας, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, για να έχουν τα παιδιά το δικό τους χώρο άθλησης. (Δημοπρατείται).
•Κατασκευή συστήματος Ναύδετου (σημαδούρας) στην Ύδρα, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, για να μπορούν να προσεγγίζουν άνετα και μεγάλα κρουαζιερόπλοια και να ενισχυθεί ο τουρισμός. (Δημοπρατείται).
•Κατασκευή Ελικοδρομίου Ύδρας και δρόμου πρόσβασης σε αυτό, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. (Δημοπρατείται).
 
ΣΠΕΤΣΕΣ
•Κατασκευή του έργου αποχέτευσης και εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων Σπετσών.
Εντάξαμε το έργο ύψους 19 εκατομμυρίων στο πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, και δημοπρατήσαμε το έργο. Πρόκειται για έργο ζωής με την ολοκλήρωσή του οποίου οι Σπέτσες περνούν σε μια νέα εποχή στο επίπεδο των ουσιαστικών υποδομών. (Στάδιο ανακοίνωσης της αξιολόγησης των προσφορών).
•Ανάπλαση παραλιακού δρόμου Σπετσών, από Ποσειδώνιο έως τις Σχολές, προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ. (Δημοπρατείται αμέσως μετά την κατακύρωση του Βιολογικού, ώστε να μην σκαφτεί δύο φορές ο παραλιακός δρόμος).
 
ΚΥΘΗΡΑ - ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
•Ανακατασκευή με διαπλάτυνση κεντρικού οδικού δικτύου Κυθήρων, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ. (Δημοπρατείται).
•Ανακατασκευή παλαιού κοινοτικού ιατρείου Αντικυθήρων, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, για να στηριχθεί η παροχή υγείας στο πιο ακριτικό νησί της Περιφέρειας Αττικής. (Δημοπρατήθηκε).

Νερό - διαχείριση απορριμμάτων
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων είναι στην πρώτη γραμμή του διαλόγου για την επάρκεια και την ποιότητα του νερού στα νησιά και την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης που επί δεκαετίες κρατάει σε ομηρία τους πολίτες.
•Χρηματοδοτήθηκαν, πιλοτικά, δύο κινητές μονάδες αφαλάτωσης στο Αγκίστρι. Έγινε εκτενής διάλογος με το δήμο Σπετσών για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης  και στην Ύδρα τελείωσε η μελέτη από την Τεχνική μας Υπηρεσία (πρώην ΤΥΔΚ)  και δημοπρατήθηκε το έργο της αφαλάτωσης.
- Στις Σπέτσες η υπάρχουσα μελέτη συνάντησε αντιδράσεις, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια και αλλάζει η χωροθέτηση.
•Καταγράφηκαν όλες οι παράνομες χωματερές, ενώ έγινε συνεργασία με τους δήμους για τη δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης των απορριμμάτων από κάθε νησί, ώστε να σταματήσει η μεταφορά τους στη Φυλή και να κλείσουν οι παράνομες χωματερές.
•Στην Ύδρα και στις Σπέτσες, μετά από συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους ξεκινούν στοχευμένες μελέτες για την αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων κάθε νησιού. Στις Σπέτσες ξεκινάει η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ από τον Σύνδεσμο.

Πολιτισμός - Τουρισμός
•Στο επίπεδο των πολιτιστικών δράσεων η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων διοργάνωσε δύο χρονιές το «πολιτιστικό ταξίδι» με μουσικές εκδηλώσεις ποιότητας στα Νησιά, τις οποίες παρακολούθησαν χιλιάδες κάτοικοι των νησιών και επισκέπτες. Οι παραστάσεις αυτές έγιναν σε συνεννόηση με τους δήμους και συνέβαλαν στην επιτυχία σημαντικών εκδηλώσεων, όπως η ΑΡΜΑΤΑ, τα ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ, το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ και τα ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι γι’ αυτές τις εκδηλώσεις υπήρξε σημαντική μείωση του κόστους, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητά τους, η οποία αναγνωρίστηκε από όλους τους δήμους, κυρίως όμως από τους πολίτες.
•Η Τουριστική Προβολή των νησιών είναι προτεραιότητα για την  Ενότητα Νήσων. Στο πλαίσιο της σύμβασης για την προβολή της Περιφέρειας τα νησιά άρχισαν να προβάλλονται για πρώτη φορά ως η πιο ξεχωριστή ενότητα της Περιφέρειας Πρωτευούσης -με «όπλο» το φυσικό περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά- ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν και να τονωθεί η οικονομία τους.

πηγή : ΔΡΑΚΟΥΜΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου