Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Ποιον κοροϊδεύετε κύριε δήμαρχε;


Μιλάτε για αποκατάσταση του λατομείου της Τούρλας.
Αγνοείτε μήπως ότι το ίδιο ακριβώς ισχυριζόταν ο ΟΛΠ την περίοδο 1990-1995 κατατρώγοντας το βουνό;
Αγνοείτε ότι και τότε είχε παρουσιάσει μελέτη αποκατάστασης την οποία ουδέποτε εφάρμοσε;
Αγνοείτε ότι το δασαρχείο, η Νομαρχία και η διεύθυνση λατομείων τον έκριναν συνεχώς παράνομο;
Αγνοείτε ότι συνέχιζε το «έργο» του παρά τα πρόστιμα και τις αναφορές ότι κάνει εξόρυξη;
Μας λέτε ότι σε πέντε χρόνια θα πάρει μόνο 500 χιλιάδες κυβικά.
Το αντίστοιχο διάστημα 1990-1995 όταν o ΟΛΠ έκανε και πάλι «αποκατάσταση», πήρε, σύμφωνα με δικά σας λόγια, 11 εκατομμύρια κυβικά.
Τώρα που θα "δουλεύουν" δύο εξορυκτικές εταιρίες με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και τεράστια εγκατεστημένη ισχύ θα πάρουν λιγότερα;
Αγνοείτε ότι ο ΟΛΠ σκοπεύει να κατασκευάσει ανάλογο προβλήτα στο Ικόνιο;
Με τι υλικά; Δεν είμαστε τόσο αφελείς.
Οι οφειλές του ΟΛΠ στον δήμο μας ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια σύμφωνα με τη Νομαρχία, συν 5% επί της αξίας των υλικών υπέρ ΟΤΑ, συν την εγγύηση αποκατάστασης που κατέπεσε, (500 εκατομμύρια τότε), αναπροσαρμοζόμενη κατά 40% ανά πενταετία, τα οποία έχετε υποχρέωση να διεκδικήσετε. Γιατί δεν το κάνετε;
Ο ΟΛΠ δεν έχει καμία δουλειά  στην Τούρλα, αποδείχθηκε παράνομος κατά συρροή, είναι αφερέγγυος, έκπτωτος, χρωστάει αστρονομικά ποσά στο δήμο μας τα οποία πρέπει να διεκδικήσετε και όχι να του δώσετε εκ νέου γην και ύδωρ.
Ο κ. Τραυλός ελέγχεται για τη σιωπηρή ανοχή στο έγκλημα και τη μη απαίτηση απ' τον ΟΛΠ των αποζημιώσεων που όφειλε. Εσείς δίνετε συγχωροχάρτι στον ΟΛΠ και το δικαίωμα να αποτελειώσει το λαβωμένο βουνό.
Σε τι διαφέρουν οι πρακτικές σας;
 

Σχετικά με τη μελέτη αποκατάστασης (καλύτερα σκοπιμότητας).
Η ίδια η μελέτη παραδέχεται με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι πρόκειται για καθαρόαιμο λατομείο, διαψεύδοντας όσους πιπιλάνε την καραμέλα της αποκατάστασης.
Ας δούμε τι λέει η "μελέτη".

Σελίδα 17: Οι υπάρχουσες σε ικανή απόσταση αγροτικές εκτάσεις, ουδόλως επηρεάζονται από τη λειτουργία του λατομείου.
Τόσο η σκόνη όσο και ο θόρυβος που εκπέμπει σε μειωμένο βαθμό το λατομείο, είναι τοπικά φαινόμενα.
Οι υπάρχουσες τουριστικές εγκαταστάσεις ουδόλως ενοχλούνται από τη λειτουργία του λατομείου.
Σελίδα 18. Η μορφολογία του εδάφους, τα γεωλογικά και πετρολογικά στοιχεία της περιοχής μας οδηγούν στην κλασική μορφή εκμετάλλευσης που συνηθίζεται στα λατομεία δηλ. των ορθών βαθμίδων με χρήση εκρηκτικών υλών, όπου η μορφή της εκσκαφής είναι ανοικτή.
Σελ 25. Κατά τη λειτουργία του λατομείου δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ή να αποθηκευτούν τοξικές ουσίες.
Κύριε δήμαρχε, για ποιο λατομείο μιλάει η «μελέτη»;
Το βασικό επιχείρημα επάνω στο οποίο εδράζεται το όλο σκεπτικό, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέες βαθμίδες σύμφωνα με τα άρθρα 83 και 84 του Κ.Μ.Λ.Ε. ώστε να διαμορφωθούν τα απαραίτητα γεωμετρικά χαρακτηριστικά για να γίνει δυνατή η αποκατάσταση. Αυτό είναι παντελώς αστήρικτο.
Τα άρθρα 83 και 84 του ΚΜΛΕ δεν αναφέρονται σε προδιαγραφές αποκατάστασης αλλά σε προδιαγραφές εξόρυξης. Αδιάψευστη μαρτυρία ότι τιτλοφορούνται από τον ίδιο τον ΚΜΛΕ ως «Γενικά μέτρα για την ασφάλεια των εκσκαφών».
Αυτοκαταρρίπτεται έτσι το βασικό επιχείρημα ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέες βαθμίδες αποκατάστασης. Πρόκειται καθαρά για βαθμίδες εξόρυξης.

 Η αποκατάσταση γίνεται με βάση τις αποφάσεις 15420/3278/2000 ΦΕΚ 783 «διαδικασία αποκατάστασης περιβάλλοντος ανενεργών λατομείων νομού Αττικής», και Δ10/Φ68/οικ. 4437 «Προδιαγραφές και χρονοδιάγραμμα ειδικής μελέτης αποκατάστασης», τις οποίες περιέργως πως, «αγνοεί» η «μελέτη».
Ας δούμε γιατί. 
1ο. Επιβάλλεται η χρήση μηχανικών μέσων, απαγορεύοντας την χρήση εκρηκτικών εκτός ειδικών περιπτώσεων. (15420/3278/2000 αρθρ. 6 παρ.δ.)
2ο. Προβλέπεται η δημιουργία ομαλών και ασφαλών βαθμίδων ήπιας κλίσης ώστε να διασφαλίζεται η ευστάθεια και  αντιδιαβρωτική προστασία πρανών, βαθμίδων και των επ’ αυτών φυτών. Η περιούσια «μελέτη» προβλέπει γκρεμούς ύψους δέκα μέτρων όπου δεν μπορεί να σταθεί όχι χώμα και φυτά αλλά ούτε πουλί πετάμενο. Άλλωστε δεν προβλέπεται επέμβαση επιχωμάτωσης και φύτευσης στα πρανή.
3ο. Οι προδιαγραφές απαιτούν μετά τη διαδικασία μπαζώματος, απόθεση αργιλικού υλικού καλής ποιότητας πάχους τουλάχιστον ενός μέτρου σε βαθμίδες και πρανή. (Δ10/Φ68/οικ. 4437 Α,10στ, 12, 13, 20). Η «μελέτη» προβλέπει μισό μέτρο αδρανή μόνο επί των βαθμίδων και ελάχιστο χώμα κήπου στους λάκκους φύτευσης.
4ο. Ο μέγιστος χρόνος αποκατάστασης ορίζεται σε τρία χρόνια (Δ10/Φ68/οικ. 4437, Β). Η «μελέτη» κάνει λόγο για πέντε χρόνια (2+3).
5ο. Η Αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των ανενεργών λατομείων στο νομό Αττικής γίνεται από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ). Ν. 2742/99 άρ. 25 ΦΕΚ 207.
6ο. Υπάρχει η σύμβαση του Aarhous για τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντικά θέματα 3422/12-12-2005 (ΦΕΚ Α 303/13.12.2005) η οποία αγνοήθηκε παντελώς.
 
Είμαστε κάτοικοι της περιοχής, έχουμε έννομο συμφέρον, εδώ ζούμε, εδώ θα ζήσουν τα παιδιά μας, έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε την αποκατάσταση.
Το λατομείο της Τούρλας είναι απέναντι στο λιμάνι, του Πειραιά, πολύ κοντά στο χώρο της ηρωικής ναυμαχίας, ορατό απ’ την παραλιακή ζώνη, τα διερχόμενα πλοία, είναι η βιτρίνα της περιοχής.
Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αποκατάσταση με τήρηση της νομιμότητας, χωρίς εξόρυξη, χωρίς εκρηκτικά, με μπαζώματα, επιχωματώσεις και δενδροφυτεύσεις, ώστε να επανέλθει το βουνό κατά το δυνατόν στην αρχική του μορφή.
 
Κάποιοι βιάζονται να παραδώσουν την Τούρλα στο στόμα του λύκου, αλλά έχουν γνώση οι φύλακες.
Δεν θα περάσει.
 
           Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Σεληνίων.
           
 Δημητρίου Βαγγέλης
 Κοκκινίδης Γιώργος
 Κουφάκος Γιάννης

3 σχόλια:

 1. ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ..... Βρε Γιαννάκη συγκεντρώσου δεν σε βλέπω καλά θα φας πολύ ντομάτα και θα τις αγοράσουμε απο τον Σαράντο.....χαχαχαχαχαχαχαχααχαχα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τσαβαρή σε πήρανε χαμπάρι.
  Γιατί χάθηκε η φωνούλα σου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιάννη μου το χεράκι σου
  τι τόχεις λερωμένο
  βρε Γιάννη, Γιαννάκη μου
  αχ και τι θα πάθεις
  βρε παλλικαράκι μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή